Babam bana ihtiyatlı ve saygılı olmamı ve asla korkmamam gerektiğini öğretti. Bunlar şimdiye kadar işe yaradı.
Arjantin yolunda Şili And Dağları tırmanışındaki keskin virajları alırken gözünü bir an bile yoldan ayırmıyor. Her virajın bir numarası var ve en çok can alan 17 numaralı viraja "Curva de la muerte", yani "Ölülerin virajı" adı veriliyor. Tabelanın yanından geçerken gözlerini kısıyor, fakat hiçbir şekilde dikkatinin dağılmasına izin vermiyor. Yakın zamanda ve geçmişte kazaların meydana geldiği farklı yerleri gösteriyor. Şanssız sürücülerden birçoğu onun arkadaşıydı. Açıkça görülüyor ki Şili ve Arjantin arasındaki en önemli sınır geçişi olan bu yoldan sık sık geçen sürücüler arasında zamanla bir kardeşlik bağı meydana geliyor.
Şili'de Santiago'nun batısında yer alan San Antonio limanından Arjantin'deki Mendoza bölgesine ve oradan da Brezilya'ya giden en kısa rota olan bu yol, bölge lojistiği açısından büyük önem taşıyor. Ekvador sahillerinde üretilen muzlardan Asya'da üretilen sıfır otomobillere kadar tüm dünyadan her türlü ürün ve mal bu yollardan geçiyor. Bugün, Juan Manuel frigorifik treylerinde Mendoza'ya doğru 25 ton muz taşıyor. Motorun yüksek torku ve akıcı şanzıman sayesinde tüm dikkatini bu tehlikeli yola verebiliyor.
Kamyonlar ve bu dağlarla ilgili her şeyi bana babam öğretti.
“Bu yeni kamyonlar çok iyi bir görüş alanına, süspansiyona ve frenlere sahip; eski kamyonlara göre çok daha az yoruyor” diyor. “Aynı zamanda çok daha güvenliler. Kamyonda rahat bir şekilde uyuyabiliyorsunuz, bu nedenle ertesi gün iyice dinlenmiş bir şekilde yola koyulabiliyorsunuz. Yataklar rahat, kabin evinizi aratmıyor. Bu kamyonlarla şimdiye kadar hiç teknik sorun nedeniyle yolda kalmadım.”
Güneş dağların ardında batmaya başlarken, yol kenarında et ve tavuk pişirerek yemeğini hazırlıyor. Eşinin kendisiyle birlikte yola çıktığı zamanları anlatıyor.
“Kimse eşim gibi yemek yapamaz” diyerek sözlerine devam ediyor, “Ama birlikte yola çıktığımızda yemekleri ben yapıyorum. Bu yolculuklar onun dinlenme zamanı. Otelde kalıp restoranlarda yemek yemeyi sevmiyorum. Ben çok daha güzel ve sağlıklı yemekler yapıyorum.”
Bir süre koltuğunda oturup, iş hayatında onca yıldır ona hem neşeyi hem de hüznü tattıran dağları izliyor. Birkaç yıl içinde emekli olup tüm zamanını şirin Mendoza'daki evinde eşiyle birlikte geçirecek.
Juan Manuel, ”Kamyonlar ve bu dağlarla ilgili her şeyi bana babam öğretti,” diyerek eski günlerden bahsediyor. “Bir defasında bana, And Dağları her zaman burada kalacak demişti. Her zaman. Er ya da geç hepimiz öleceğiz. Fakat And Dağları kalacak."
Model: Volvo FH 500 I-Shift 2015 çekici, 6×2 aks konfigürasyonlu.
Motor: 13 litre, sıralı altı silindirli, 500 hp ve 1.050–1.400 dev/dak'da 2.500 Nm tork.
Treyler: 27,5 mt kapasiteli Utility marka Amerikan frigorifik treyler.
İşler: Şili'den Arjantin'e soğutulmuş ürün taşımacılığı.