Trucks

Gece modu sayesinde daha kolay ve güvenli gece sürüşü

Bir düğmeye basılmasıyla ön konsoldaki tüm gereksiz arka ışıkları kaldıran Volvo Trucks'ın gece modu, gece sürüş yaparken konforu ve görüşü artırmak için tasarlanmıştır.
Sürücü koltuğundan gece modu.
Gece modu en çok gece sürüşü yapan uzun yol sürücüleri için uygundur.

Volvo Trucks Kaza Araştırma Ekibi'ne göre tüm kamyon kazalarının yaklaşık %90'ı yorgunluk, uyuklama veya dikkatsizlik gibi insan faktörlerini içermektedir. Gece sürüş yaparken ön konsol ışıklarının yansıması ve parlaması istenmeyen, dikkat dağıtıcı bir faktör olabilir. Uzun yol sürücüleri için bu durum, yorgunluğu artırabilir ve sürücünün tamamen önündeki yola odaklanması gerekirken dikkatini dağıtabilir. 

 

Gece modu, ön konsoldan gelen ışıklar yan aynalar ve dikiz aynasında yansıma yapmayacağı için dikkat gerektiren ortamlarda geri giderken ve manevra yaparken (ör. treyler takarken veya çıkartırken) yararlı olur.

Volvo Trucks Ürün Müdürü Jonas Nordquist, “İnsan gözü ışığa karşı fazlasıyla duyarlıdır. Ön konsol ışıkları, sürücü tamamen yola odaklanmış olsa dahi sürücünün görüş alanı içerisinde olduğundan dikkatini dağıtabilir” diyor.

Sürücüler, tüm Volvo FH'ler, Volvo FM'ler ve Volvo FMX'lerde standart bir özellik olarak sunulan gece modunu yalnızca bir düğmeye basarak etkinleştirebilir. 

Gece modu ile sürücünün uyanık kalmasını ve odaklanmasını kolaylaştırmak istiyoruz. Bu, dikkat dağıtan unsurları ortadan kaldırmanın ve görüşü artırmanın çok hızlı ve kolay bir yoludur.
Gece modu yalnızca bir düğmeye basılarak etkinleştirilir.

Gece modu, hız göstergesi ve devir saati dışındaki tüm gereksiz ön konsol ışıklarını hemen kapatır. Diğer anahtarlara ve kontrollere ait ışıklar da en düşük ayara getirilir, ancak tüm güvenlik sistemleri ve sürücü uyarıları çalışmaya devam eder.

Sonuç olarak, ön konsoldan daha az ışık yayılır ve ön camda daha az yansıma meydana gelir; böylece, sürücü yola daha çok odaklanabilir. Bu mod, yan aynalar ve dikiz aynasında yansıma olmayacağı için en çok gece sürüş yapan uzun yol sürücüleri için ve zorlu hava koşullarında veya karışık ortamlarda geri giderken ve manevra yaparken (ör. treyler takarken veya çıkartırken) uygundur.

Volvo Trucks Güvenlik Direktörü Carl Johan Almqvist, “Gece modu ile sürücünün uyanık kalmasını ve odaklanmasını kolaylaştırmak istiyoruz,” diyor. “Bu, dikkat dağıtan unsurları ortadan kaldırmanın ve görüşü artırmanın çok hızlı ve kolay bir yoludur.”

Gece modu, sürücüler için trafik güvenliği ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için sürekli olarak çaba sarf eden Volvo Trucks tarafından geliştirilen birçok güvenlik özelliğinden yalnızca biridir.

Carl Johan Almqvist, “Sıfır kaza vizyonumuzu gerçekleştirmemizi sağlayacak tek bir çözüm yok; bu yüzden, birçok açıdan trafik güvenliği üzerinde çalışıyoruz,” diyor. “Sürekli olarak farklı teknolojiler ve çözümler arıyor ve taşımacılık makamları, şehir planlamacıları, devlet kurumları, araştırma enstitüleri ve üniversitelerle birlikte çalışıyoruz. Gece modu trafik güvenliğinin iyileştirilmesine yalnızca ufak bir katkı sağlayabilir, ancak bütün çalışmalarımız bir araya geldiğinde büyük bir fark yaratabilir.” 

Related News