Trucks

Şehir içi dağıtım kamyonu seçimine ilişkin altı ipucu

Şehir içi dağıtım işlerine yönelik seçeneklerin sayısı ilk başta göz korkutucu görünebilir ancak endişe etmenize gerek yok. Volvo Trucks Ürün Müdürü Tobias Bergman dikkate alınması gereken altı faktörü açıklıyor.
Dar bir şehir içi sokaktaki Volvo FE
Şehir içindeki bölgeler kamyonlar için zorlu koşullar teşkil edebilir ve araç seçerken dikkate alınması gereken faktörlerden biridir.

Şehir içi dağıtım için bir araç seçerken, aracın ne amaçla kullanılacağı, nerede kullanılacağı ve ne kadar süreyle kullanılacağı gibi birçok unsurun göz önünde bulundurulması gerekir.

Tobias Bergman, Volvo Trucks Ürün Müdürü.

Volvo Trucks'ın FL, FE ve FM araçları dağıtım pazarındaki farklı ihtiyaçları karşılayacak şekilde tasarlanmıştır ve bu üç aracın hepsi müşterilerin özel gereksinimlerine göre her türlü şekilde donatılabilir. Seçenek sayısının fazla olması her ne kadar iyi olsa da bu durum bazen kafa karışıklığına yol açabilmektedir. Bu segmentteki pek çok müşterinin ağırlıklı olarak lojistik sektöründe faaliyet göstermiyor olması durumu daha da güç bir hale getirmektedir.

Volvo Trucks Ürün Müdürü Tobias Bergman, “Şehir içi dağıtım işleri için kamyon satın alan işletmelerden pek çoğunun esasen bir lojistik şirketi olmadığının farkındayız. Bu işletmeler genellikle fırınlar veya ekipman nakliyesi yapan küçük şirketler gibi esas odakları farklı alanlar olan işletmelerdir. Bunların arasında teslimat işleri için önceden kamyonet kullanmakta olup artık bir kamyonun sağlayacağı geniş alan ve çok yönlülük gibi avantajlardan yararlanmak isteyen işletmeler de olabilir,” diyor.

Peki, kendisi neyi tavsiye ediyor? “Hem mevcut, hem de gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarınızı düşünün. Ancak bunu tek başınıza yapmak zorunda değilsiniz. Bölgenizdeki Volvo Trucks bayisi ihtiyaçlarınıza en uygun aracı ve satın alma anlaşmasını belirlemede size yardımcı olacaktır.”

İleriye dönük plan yapın
Tam olarak belirli bir işe göre özelleştirilmiş kamyonlar düşük sahip olma maliyeti sağlayabilir. Ancak, daha az tasarım özelliği içeren daha çok yönlü bir araç ikinci el araç piyasasında genellikle daha yüksek bir fiyata satılmaktadır. Filonuzu birkaç yıl içinde yenilemeniz gerekecekse veya işlerinizin değişmesi olasılığı mevcutsa zengin seçenek ve donanımlarla dolu bir aracın artılarını ve eksilerini göz önünde bulundurun.

1. Emisyon kurallarını göz önünde bulundurun
Gürültü ve havaya salınan emisyonlara ilişkin sınırlar çoğu şehirde gün geçtikçe daha katı değerlere getirilmektedir. Bu gibi düzenlemeler hem araç seçimini hem de satın alma koşullarını etkileyebilir. İşletmenizi gelecekteki gelişmelere karşı koruma altına almak için Volvo Trucks, yeni bir araç satın almanız halinde genellikle bir geri satın alma seçeneği sunabilmektedir. Alternatif olarak, operasyonel leasing de akıllıca bir seçim olabilir.

2. Görüş olanağına dikkat edin
Küçük tekerlekli ve doğrudan görüş sunan kamyonlar sürücülerin çevrelerini daha iyi görmesine olanak sağlar. Bu, dar sokaklı şehirlerde ve yoğun bisiklet ve yaya trafiğinin bulunduğu bölgelerde güvenlik açısından önemli bir faktör olabilir. Hatta bazı şehirlerde kamyonların uymak zorunda olduğu görüş ile ilgili yasal düzenlemeler uygulamaya konulmaya başlandı. Bu dikkat edilmesi gereken alanlardan biridir.

3. Ne zaman ve nasıl yükleme yaptığınızı düşünün
Araç yükleme ve boşaltma işlemlerinin nerede ve ne sıklıkla yapılacağı da göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli faktördür. Şehir içi dağıtım işlerinde, ortalama bir sürücünün her 200-300 metrede bir araçtan inip tekrar binmesi gerekebilmektedir. Alçak bir basamak zaman tasarrufu sağlayabilir ve yaralanmaları önleyebilir. Genellikle küçük yükleme alanlarına ve dar yükleme rampalarına sahip şehir merkezindeki küçük mağazalara teslimat yapıyorsanız kompakt bir araç işinizi kolaylaştıracaktır.

4. Manevra kabiliyetini göz önünde bulundurun
Araç ne kadar küçük olursa manevra kabiliyeti de o kadar yüksek olacaktır. Manevra kabiliyeti yükleme alanlarına giriş-çıkış yapmanızı ve dar sokaklarda ilerlemenizi kolaylaştıran önemli bir özelliktir. Yükleme alanlarının genişliğine ilişkin bir standart bulunmamaktadır. Genel olarak, araca büyük depolarda yükleme yapılacaksa aracın büyük olması sorun teşkil etmeyecektir. Bununla birlikte, küçük mağazalara teslimat yapılan işlerde aracın dik rampalarda veya dar arka sokaklarda kullanılması gerekebilir.

5. Uzun mesafeli işlerde en yüksek verimi elde edin
Kamyon bazen daha uzun mesafeli şehirlerarası işlerde kullanılacaksa daha büyük ve daha çok yönlü bir kamyon en ideal seçenek olabilir. Uzun mesafeli yolculuklarda sürücü istirahat edebileceği bir alana ihtiyaç duyar. Ayrıca, entegre navigasyon ve Dynafleet gibi seçenekler sürücünün uzun yolculuklarda doğru güzergahta kalmasına ve yakıt tasarrufu yapmasına yardımcı olabilir. Daha büyük, daha konforlu araçlar aynı zamanda sürücüleri firmaya çekmenize yardımcı olur.

Volvo Trucks'ın şehir içi dağıtım araçları serisi

VOLVO FL: Şehir içi dağıtım, hafif inşaat ve atık ile geri dönüşüm taşımacılığı işleri için uyarlanmış. 10-18 ton GVW (Azami Yüklü Araç Ağırlığı) ve 25 tona kadar GCW (Toplam Katar Ağırlığı).

VOLVO FE: Bölgesel ve şehir içi dağıtım, hafif inşaat ve atık ile geri dönüşüm taşımacılığı işleri için uyarlanmış. 18-26 ton GVW (Azami Yüklü Araç Ağırlığı) ve 44 tona kadar GCW (Toplam Katar Ağırlığı).

VOLVO FM: Dağıtım, inşaat ve otomobil taşımacılığı işleri için uyarlanmış. 18-46 ton GVW (Azami Yüklü Araç Ağırlığı) ve 100 tona kadar GCW (Toplam Katar Ağırlığı).

İlgili İçerik